
Ο καφες espresso ειναι η αποσταξη 6-9 γρ καφε αλεσμενου σε 25-35 ml και σε χρονο μεταξυ 20-30 δευτερολεπτων.Θερμοκρασια νερου μηχανης 88-90c και πιεσης 9-10 bar.4 ειναι οι παραγοντες που καθοριζουν την τελικη ποιοτητα ενος καφε espresso. 1-το σωστο χαρμανι 2-το σωστο αλεσμα 3- η σωστη μηχανη και 4-το χερι του baristi.Εαν αυτοι οι 4 παραγοντες ειναι σε αρμονια τοτε θα εχουμε σαν αποτελεσμα τον ιδανικο espresso.Τα δε χαρακτιρηστικα του espresso ειναι.1-Η γευσητου.2-Το σωματου.3-Το αρωματου.4-Η κρεματου(καιμακι). Σωμα του καφε ενοουμε την αισθηση πυκνοτητας.Το δε καιμακιτου πρεπει να εχει χρωμα ομοιομορφο κανελι με κοκινες και σκουρες ραβδωσεις.Για να παρουμε δε αυτα τα 4 χαρακτιρηστικα θα πρεπει η ροη απο το group τις μηχανης να ειναι συνεχωμενη χωρις σταγονες και αργοποριες με ταχυτητα σαν το μελι.Αυτο μπορουμε να το πετυχουμε αλλαζοντας το κοψιμο του καφε το πατημα(20 κιλα το ιδανικο) η το γεμισμα.
Αλλαζοντας αυτες τις 3 παραμετρους μπορουμε να εχουμε διαφορετικο αποτελεσμα καθε φορα.